Presbiopia: ochelarii de aproape nu sunt doar pentru seniori!

Dacă ai observat că îți este din ce în ce mai greu să citești etichetele produselor din supermarket sau să vezi clar detaliile unei cărți, este posibil să te gândești că ai nevoie de ochelari pentru aproape și, implicit, că îmbătrânești. Dar cine spune că maturizarea trebuie să coincidă cu bătrânețea?

Noi, cu siguranță, nu! După vârsta de 40 de ani, experimentăm o serie de schimbări atât la nivel fizic, cât și emoțional. Ochii noștri se confruntă cu diverse provocări, mai ales într-o lume în care privim în ecranele telefoanelor și lucrăm ore în șir în fața calculatorului. Iar când vrem să ne relaxăm, ce facem?

Navigăm pe Facebook sau urmărim un serial pe laptop. Înțelegi acum de ce, mai devreme sau mai târziu, ochii tăi se simt obosiți?Așa se face că, în timp, fiecare dintre noi, fără excepție, va avea nevoie de ochelari pentru citit pentru a corecta afecțiunea numită presbiopie sau prezbitism.Presbiopia nu intră în categoria viciilor de refracție precum miopia, hipermetropia sau astigmatismul. Ea reprezintă dificultatea de a vedea clar obiectele aflate la o distanță mică de ochi, determinată de scăderea puterii de acomodare a ochiului.Cristalinul (lentila ochiului) își schimbă forma și își mărește puterea dioptrică pentru a oferi o vedere clară de aproape. Cu timpul, amplitudinea cu care cristalinul își modifică forma scade, iar acesta își pierde elasticitatea.

Astfel apare presbiopia, de care nimeni nu este scutit, nici măcar cei care nu au purtat niciodată ochelari de vedere și se laudă cu o vedere încă perfectă.Simptomele menționate mai sus indică faptul că ar putea fi momentul să ceri ajutor suplimentar pentru focalizarea obiectelor aflate la o distanță mică. Cu toate acestea, un diagnostic clar poate fi stabilit doar de un medic oftalmolog sau optometrist, în urma unei consultații de specialitate.

După vârsta de 40 de ani, indiferent dacă ai sau nu probleme cu vederea de aproape, este recomandat să mergi la o consultație pentru a evita sau preveni apariția unor afecțiuni mai grave.Deși nu există tehnici cunoscute pentru a preveni presbiopia, aceasta poate fi corectată cu ușurință prin două metode comune: ochelarii de vedere și lentilele de contact.Ochelarii de vedere pentru presbiopie pot fi monofocali (dacă ai nevoie de ochelari doar pentru aproape), bifocali (cu pastilă, pentru vedere la distanță și aproape) și ochelari cu lentile progresive sau multifocale, care acoperă 3 zone vizuale diferite (aproape, intermediar și distanță).Dacă deja porți ochelari pentru distanță, adăugarea ochelarilor pentru citit nu trebuie să fie asociată cu vârsta sau bătrânețea.

O variantă comodă și modernă sunt ochelarii cu lentile progresive. Cu aceștia, poți citi, lucra la calculator și vedea clar la distanță, fără a scoate ochelarii.Lentilele de contact pot fi, de asemenea, o opțiune pentru tratarea presbiopiei. Lentilele progresive sau multifocale ajustează dioptriile de la centrul spre margine, permitând focalizarea la diferite distanțe în funcție de dilatarea sau contractarea pupilei.În lumea tehnologiei, sănătatea ochilor devine o prioritate. Optarea pentru ochelarii de aproape nu înseamnă că trebuie să renunți la confort sau estetică. Prin ochelarii cu lentile progresive sau lentile de contact progresive, nu doar că îți vei corecta vederea, dar vei și menține un aspect tânăr și modern. Așadar, ia decizia de a investi în sănătatea ochilor tăi și bucură-te de claritatea vederii și de confortul vizual pe termen lung.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *